Parijsmijnstad, informatie over bekend én onbekend Parijs


De geschiedenis van Parijs is (net) een spannende roman………..
pijl-linksHoofdrolspelers; Geneviève, Hendrik IV, Lodewijk XIV de Zonnekoning, Napoleon en vele, vele anderen. Het begint allemaal omstreeks het jaar 300 voor Christus. Er vestigt zich een Gallisch-Keltische stam, de Parisii, op één van de eilanden in de Seine. Eigenlijk was de naam van de stam Kwarisii, maar de Keltische letter K werd later de Gallische letter P. In de boeken wordt als eerst de naam “Lutuhezi” (=waterwoning) genoemd. In 52 voor Christus komen, onder leiding van Julius Caesars veldheer Labienus, de Romeinen die het de naam “Lutetia” geven. Deze Romeinen sloegen een brug naar de linker Seine-oever, mede daardoor….. Lees verder

Anno nu telt Parijs zo’n 2.250.000 inwoners binnen de Périphérique………..
peopleDat wil zeggen dat er binnen deze ringweg om Parijs zo’n 26.000 mensen op 1 km2 wonen. Samen met de voorsteden wonen er een slordige 11,2 miljoen, met recht een wereldstad. Dwars door de stad de Seine, als een slingerende rode draad. Oorlogen en voorspoed, verdriet en geluk, trouw en intriges, monarchie en republiek, maar ook armoede en rijkdom zijn woorden die onlosmakelijk verbonden zijn aan deze stad. Niet voor niets was Parijs het bruisende centrum van de kunstenaars, schilders en schrijvers. Ernest Hemingway schreef en zei het al; “Parijs is een feest”. Parijs wordt zeer terecht de Lichtstad genoemd, maar rond de Kerstdagen is dat echt een understatement en zeker een bezoek waard.

Parijsmijnstad.nl, informatie over bekend én onbekend Parijs………..
logo-parijsmijnstad-100x57Ondanks dat er al veel te lezen en te zien is over Parijs toch een site gemaakt. Een site boordevol informatie over de geschiedenis van Parijs, uiteraard de bekende, maar ook zeker over de onbekende bezienswaardigheden en monumenten, verborgen straatjes en pareltjes van kerken waar zowat geen toerist te bekennen is. Leuke anekdotes en legendes, maar ook veel informatie over fietsen en wandelingen met kaart en een duidelijke routebeschrijving (eventueel met GPX).
Wat te doen met kinderen of met slecht weer, mooie grote foto’s, oude ansichtkaarten, twee fijne en betaalbare hotels en uiteraard de Seine, die als een rode draad de stad doorkruist. Via de menu’s kun je de stad verkennen en wordt elk arrondissement of bezienswaardigheid apart uitgelicht en uitgebreid beschreven, ook die net buiten de stad liggen.

Fietsen in Parijs


EEN BELEVENIS, EIGENLIJK EEN MUST


Er is de laatste jaren veel veranderd betreffende de fietscultuur in Parijs. Er zijn maar liefst honderden kilometers fietspaden aangelegd en op zondag zijn zelfs sommige wegen autovrij. Daarbij is de fiets in veel gevallen sneller als de auto, bus of zelfs de metro en je ziet veel meer. Alleen of met gids, een absolute aanrader!

Lees verder…..

Commerce St.-André


GESCHIEDENIS IN ELK KLEIN HOEKJE


Achter in de poort van de Commerce St.-André ligt de stamkroeg van Napoleon, Robespierre, Desmoulins, Danton, Marat, etc. Wat zullen ze hier interessante én geheime gesprekken hebben gehad! We kunnen dus met recht zeggen dat we hier, in dit kleine straatje, door de wieg van de Revolutie lopen. Wat een historische plek!

Lees verder…..

Père Lachaise


INDRUKWEKKEND GROOTS KERKHOF


Groot, groter, grootst. Van een simpel kruisje tot een tombe of een kapelletje, alles kom je hier tegen en dat is ook meteen wat Père Lachaise zo boeiend maakt. Het heeft veel beroemde ‘bewoners’ en trekt meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar. Je zou het kunnen zeggen, een dorp met een mooi park in een grote stad.

Lees verder…..

Duidelijke wandelroutes, een mooie manier om de stad te verkennen………..
wandel-mensenDe vijf gratis uitgezette wandelingen van parijsmijnstad.nl zijn rond de 6 tot 8 km en goed te doen. Alle routes beginnen en eindigen bij een metrostation. Op de routekaart staan cijfers die corresponderen met cijfers in de beschrijving die een uitleg geven over je onderweg allemaal tegenkomt. De routes van parijsmijnstad.nl gaan door bekende, maar ook minder bekende gedeeltes van de stad en soms heb je werkelijk het idee dat je helemaal niet in Parijs loopt. Onderweg kom je meer dan voldoende parken tegen om even uit te rusten en/of terrasjes voor een lekkere lunch of een drankje. Voor de wandelaars met een GPS toestel zijn er speciale GPX-files.
Lees meer en download de wandelingen op de pagina Wandelen in Parijs.

Hoe kom je naar Parijs…. en hoe in Parijs………..
pijl-rechtsOf je nu met een georganiseerde busreis, met de Thalys, of gewoon met de auto gaat, een goede voorbereiding is alles. Het openbaar vervoer in Parijs zelf is goed te noemen, maar het is wel gemakkelijk als je weet hoe de metro, de RER, de bus, de tram, Vélib fietsen of een taxi werkt. Aan al deze zaken wordt uitgebreid aandacht besteed, maar ook is er informatie voor mensen met een rolstoel. Dit alles en veel tips vind je op de pagina vervoer.

Ontloop de lange wachtrijen


Parijs is één van de meest druk bezochte steden ter wereld. Daarom heeft parijsmijnstad in samenwerking met Ticketbar een selectie gemaakt van de beste attracties van de stad. Met deze extra service heb je de mogelijkheid om een lange wachtrij te ontlopen. Onderschat dit niet, bij de ingang van het Louvre is een uur tot anderhalf uur wachten geen uitzondering. Natuurlijk kun je een kaartje van het Louvre online kopen op de site van het Louvre, maar de gedrukte versie moet je dan weer ophalen bij een FNAC winkel ergens in Parijs.


TBMet een kaartje van TicketBar krijg je per mail het toegangskaartje en loop je glimlachend de lange wachtrij voorbij. Maar ook bij de Arc de Triomphe, Tour Montparnasse, Musée d’Orsay of bijvoorbeeld de Eiffeltoren staan meestal lange rijen met mensen te wachten voor de kassa. Daarnaast heeft Ticketbar op een aantal attracties leuke kortingen op de entreeprijs.
Klik hier voor het complete overzicht.

Mijn 2 favoriete hotels in Parijs


Een vaak gestelde vraag, misschien wel de meest gestelde, is of ik nog een leuk betaalbaar hotel weet in Parijs. Graag met een mooie locatie, makkelijk bereikbaar met de auto, een parkeergarage, goed ontbijt, dichtbij de metro en zeer belangrijk ‘wat kost het’. Een moeilijke en lastige vraag omdat iedereen zijn eigen eisen stelt aan een hotel. Er zijn zo ongeveer 1.500 hotels met een capaciteit van ruim 75.000 bedden, je ziet dus werkelijk door de bomen het bos niet meer. 

hotelHotels in Parijs over het algemeen duur, soms heel erg duur. Hoe dichter bij het centrum hoe duurder de hotels, om maar te zwijgen over de parkeerkosten van je auto. Voor mij is het belangrijk dat het hotel gemakkelijk met de auto te bereiken is, het dicht bij een metrostation ligt en het je een ‘veilig’ gevoel geeft.
Mijn twee favoriete (en niet al te dure) hotels in Parijs waar ik met regelmaat logeer tijdens mijn verblijf, naast elkaar op een rijtje gezet met de voor- en nadelen.
Lees verder……

De laatste nieuwtjes………..
facebook-icontips en leuke anekdotes ontdek je op de Facebookpagina van parijsmijnstad.nl
Als je het waardeert, doe dan een ‘Like’, en dat wordt dan weer door mij gewaardeerd.

• Vragen, op- of aanmerkingen? Doe een berichtje

• Complete sitemap van parijsmijnstad.nl

parijsmijnstad.nl, toepasselijke naam voor een uit de hand gelopen hobby!


Veel plezier in Parijs!