ARAGÓN

Aragón, een oud koninkrijk zonder massatoerisme
aragonAragón is een dun bevolkte regio in het noorden van Spanje, waar je nog geen massatoerisme zult vinden. Het vroegere koninkrijk van Aragón had zijn oorsprong al in 1035 en toen koning Ferdinand II in 1469 trouwde met Isabella van Castilië ontstond een groot, machtig en rijk koninkrijk. Veel van die oude glorie is nog steeds te bewonderen. Sos del Rey Católico, de geboorteplaats van Ferdinand II, is een prachtig middeleeuws dorp, maar ook Ainsa, Alquezar, Albarracin en Calatayud zijn zeker het bezoeken waard. Voor de sportievelingen onder ons kun je mooie bergwandelingen maken in bijvoorbeeld het Parque National Ordesa y Monte Perdido, met de dominerende 3355 meter hoge Monte Perdido. De rio Ebro loopt als een rode draad door het midden van de regio Aragón, een belangrijke levensader. De HU631 is misschien wel één van de mooiste weggetjes in Spanje om met de auto te rijden, maar ook de weg langs het ongelooflijke heldere blauwe Embalse de Yesa, met z’n verlaten strandjes, maakt een diepe indruk. Aragón is een regio met veel historie, kloosters, kerken, middeleeuwse dorpjes, prachtige natuur en vriendelijke mensen.
Aragon Spain

AINSA
Ainsa

inwoners: 2.095
qoute-brownAinsa is een middeleeuws stadje gelegen in de provincie Huesca vlakbij het Parque National Ordesa. Het nieuwe gedeelte van de stad ligt beneden en het oude historische gedeelte op de top van de heuvel. Het ‘benedengedeelte’ is modern en heeft veel winkels, en is in mijn ogen niet zo interessant, wij gaan voor het oude historische gedeelte. De legende vertelt dat Ximenez, de eerste koning van Sobrarbe, in het begin van de 8e eeuw de stad veroverde op de Moren. Volgens deze legende waren de Christenen aan de verliezende hand, maar als door een wonder verscheen er een brandend kruis in een eikenboom, de Christen voelden zich gesterkt en wonnen de strijd. Het kruis en de boom zijn nog terug te vinden in het stadswapen. In opdracht van Filippe II werd in de 11e eeuw een kasteel gebouwd, als onderdeel van de verdedigingslinie tegen de Moren, en de stad werd volledig ommuurd. De ommuring was een hele klus die meer dan 6 eeuwen heeft geduurd. Uiteindelijk werd Ainsa in de 12e eeuw tot hoofdstad van de regio Sobrarbe benoemd.

Ainsa, of de tijd heeft stilgestaan

Nu is het een zeer leuk stadje om te bezoeken en te wandelen door de smalle straatjes. Om ‘s avonds een hapje te eten is het oude dorp een sfeervolle lokatie. Ainsa is uitgeroepen tot een Nationaal Monument en kan in de zomermaanden behoorlijk druk zijn. In het ‘benedengedeelte’ is elke dinsdag een markt met veel streekproducten als kaas, olijven en olijfolie, groente en (zoals gebruikelijk op elke Spaanse markt) veel schoenen.

Leuk om te bezoeken in Ainsa……
– Castillo de Aínsa, het kasteel uit de 11e eeuw
– Iglesia parroquial de Santa María, romaanse kerk uit de 11e eeuw
– Casa de Bielsa, middeleeuws huis uit de 16e- of 17e eeuw
– Casa Arnal, middeleeuws huis uit de 16e eeuw
– Plaza Mayor, mooi oud plein met arcades en gezellige terrasjes

hotel-iconDe hotels waar wij hebben overnacht in Ainsa……
2006, Hotel Los Siete Reyes
– 2012, Hotel Meson de l’Ainsa

ALBARRACIN
Ainsa

inwoners: 1.102
qoute-brownAlbarracin ligt op een berg aan de oever van de rio Guadalaviar, één van de beste rivieren in Spanje om forel te vangen. Het middeleeuwse dorp wordt doorkruist door de stadsmuur uit de 14e eeuw. Maar daarvoor was de stad in de handen van de Moren, die dit gedeelte van Aragon vanaf de 9e eeuw in bezit hadden. De Moor Banu Al-Razin maakte van dit land een klein koninkrijk, het taifa van Albarracin, hij gaf de stad zijn eigen naam en maakte het de hoofdstad van zijn koninkrijk. In deze tijd leefden de Christenen, Joden en Islamieten hier vredig samen, maar dat zou in de toekomst helaas veranderen. De muren om de stad zijn gebouwd in de 11e eeuw, iets wat later verder uitgebreid wordt door de Christelijke koningen van Aragon in de 14e eeuw. Zij versterkten ook de muur met torens en forten. Eind 12e eeuw kwam de stad in de handen van de Christenen en dit gebeurde zonder slag of stoot. Ook dat zou in de toekomst veranderen. Het meest wel door de Spaanse Burgeroorlog toen helaas veel werd vernietigd.

Albarracin met zijn stadsmuur uit de 14e eeuw

Albarracin is één van de mooiste stadjes van Spanje en is sinds 1961 een Nationaal Monument en zelfs kandidaat om te worden bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Leuk om te bezoeken in Albarracin……
– Catedral del Salvador, kerk uit de 13e eeuw gebouwd op de plek van de moskee
– Palacio Episcopal, een barok paleis uit de 15e eeuw
– Iglesia de Santa Maria, de eerste kerk van Albarracin uit de 12e eeuw
– Iglesia de Santiago, kerk uit de 16e eeuw op de resten van een kerk uit de 13e eeuw
– Plaza Mayor, het stadsplein middelpunt van het oude centrum
– Dichtbij Albarracín ligt het natuurgebied El Rodeno, waar je prehistorische muurschilderingen kunt bewonderen

Het stadje is de hoofdstad van de Tierra de Campos, een streek binnen de steden Valladolid, Leon en Burgos. Het is een oud vestingstadje, de Zamorapoort en de Ajucarpoort -uit de 12e eeuw- zijn het bewijs een roemrijk verleden. De omgeving was al bewoond in de neolithische tijd, maar de bloei van de stad begon in de vroege 14e eeuw. Mede dankzij de rechten op het houden van beurzen en markten, werd de stad bewoon door vele handelaren.
In 1421 werd de  Ordenanzas de Aposentamiento de Feriantes, vergunningen van de standplaatsen aan de handelaren, uitgegeven en waren het vooral de rijke kooplieden die in Medina kerken en paleizen lieten bouwen. Hoe raar het ook mag klinken, maar het was ook het hoofdkwartier van de admiraliteit van het Castiliaanse koninkrijk in de 15e eeuw, raar omdat het 200 kilomer van zee was verwijderd. Van vel mensen die terugkeerden uit het toen net ontdekte Amerika kreeg de stad hierdoor vele schenkingen. Ook werd de stad het hoofdkwartier van de zilverhandelhandel die uit Indië werrd gehaald. In het midden van de 17e eeuw gaf koning Filips IV Medina de Rioseco haar stadsrechten. Medina de Rioseco staat ok bekend om zijn Semana Santa tijdens de Paasweek, op Witte Donderdag wordt een processie gehouden. de man heette Jan de Goede. Er zijn een aantal kerken van betekenis. De iglesia Maria de Mediavilla, ligt in het centrum van de stad en is gebouwd tussen 1490 en 1516.

De iglesia Santiagoen de iglesia Santa Cruz werd gebouwd in 16e eeuw naar de hand van Rodrigo Gil de Hontañón.