Spanje, het land van zon, zee, strand en sangria……
daar is natuurlijk niets mis mee, maar Spanje heeft zoveel meer te bieden.

het groene land van de Pasiegos

Cantabrië

Hier verhuizen de boeren (de Pasiegos) samen met hun vee nog met elk jaargetijde. In de zomer boven in de bergen en de winter beneden in het dal. Geen plek in Spanje heeft z’n tradities meer weten te behouden als hier en men wil daar ook zeker geen verandering in brengen. In het Parque Natural Collados del Asón kun je nog kilometers rijden met het idee dat je alleen op de wereld bent. Tja, en dan die uitzichten.

een eeuwenoud kerkje

Martín de Elines

Het lijkt een onbetekenend dorpje, in de middle of nowhere, maar niets is minder waar. In Martín de Elines staat een kerkje uit de 8e eeuw, één van de oudst bewaard gebleven uitingen van het christendom in Cantabrië. Onze gids is een vriendelijk, enthousiast en vooral trots oud mannetje, die ons na afloop uitnodigde voor een kopje koffie……gewoon aan de achtertafel bij hem thuis, er is namelijk in het dorpje geen café te bekennen.

de échte costa's

Aragon

Je rijdt op de HU-631, één van de mooiste binnenweggetjes van Aragon, je ziet al kilometers geen mens. En dan ineens, geparkeerde auto’s en geschater van kinderen. Dit is voor de plaatselijke bevolking hún Costa, gewoon midden in de natuur, een kristalheldere steenkoude bergrivier. Hier vind je geen ligbedden, strandtenten of McDonalds, maar wel een vaste weekendtraditie van de Spanjaarden, de barbecue.

Spanjemijnland, een nederlandstalige site met uitgebreide info over het andere Spanje,
zijn dorpen, steden, tradities, hotels, folklore, geschiedenis, tips én veel foto’s.

logo-icons-kleinInformatie over z’n geschiedenis en het prachtige binnenland is, zeker in het Nederlands, niet gemakkelijk te vinden. En dat is eigenlijk ook de reden waarom deze site is gemaakt. Veel informatie, aangevuld met veel foto’s, over kleine dorpjes waar oude gewoontes en feesten nog volop in ere worden gehouden. Maar ook de grote steden, zoals bijvoorbeeld Cordoba, Granada, Burgos, Sevilla, Salamanca, Santiago de Compostela met hun prachtige erfgoed, komen uitgebreid aan bod. Het land werd eerst door de Romeinen, later door de Moren en weer later door de Katholieke Koningen geregeerd en van al deze culturen is gelukkig veel bewaard gebleven. Van het goud dat de ontdekkingsreizigers meenamen uit de ‘Nieuwe Wereld’ werden vele paleizen, kerken en kloosters gebouwd. Het oude Spanje had vroeger 7 koninkrijken en honderden koningen die allemaal hun erfgoed hebben achtergelaten in de huidige 17 regio’s. Er staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO (2016) maar liefst 45 Spaanse bezienswaardigheden en culturele activiteiten.

het blauwe meer bij Secastilla

het blauwe meer bij Secastilla

parijsmijnstad_nieuw-zonderlijnDe natuur is verbluffend en na elke bocht weer anders. Het land telt maar liefst 14 Parque Nacionales, meer dan 200 natuurreservaten en vele natuurgebieden. Soms ligt sneeuw en een kurkdroge woestijn niet meer dan 100 kilometer van elkaar verwijderd. De keuken is zeer divers met gerechten als tapas, mijas, jamon Iberico, pulp, paella en inktvis om er maar een paar te noemen. Spanje is echt een land met duizenden gezichten.

bord_caminoIn Spanje kronkelt de Camino Santiago de Compostela als een rode draad door het landschap en de dorpjes. Nog steeds lopen en fietsen elk jaar tienduizenden pelgrims (of sportievelingen) over het eeuwenoude Jacobspad. Uit respect én bewondering zul je veel informatie vinden over de steden en dorpen die zij aandoen.

hotel_buttonAl vele jaren gaan wij op vakantie naar dit prachtige land en hebben wij honderden dorpjes en steden aangedaan. Meestal voor één of twee dagen en dan weer naar de volgende ontdekking. De ene keer slapen we in een klein hostal boven het plaatselijk café en de andere keer in een mooi verbouwd paleis of klooster. Onze ervaringen vind je hier.

spanjemijnland.nl, toepasselijke naam voor een uit de hand gelopen hobby!