Reuilly, het 12e arrondissement van Parijs


12-uitgelichtheeft niet de meeste monumenten en bezienswaardigheden, maar zeker interessant genoeg om te bezoeken. Vooral in trek bij de wat jongere Parijzenaren die hier werken, maar ook graag wonen. Het meest bekende monument is natuurlijk Place de la Bastille, waar ooit de revolutie in 1789 begon. Op het Promenade Plantée kun je een prachtige wandeling over oude spoorrails maken en het brengt je door de achtertuinen van de Parijzenaren naar het Chateau de Vincennes. Dit onlangs gerenoveerde kasteel was ooit de huiskamer van de Franse koningen. De Nederlandse Mata Hari vond hier de dood in de slotgracht. Het grootste park van Parijs, Bois de Vincennes, heeft veel te bieden, een hippodroom, meerdere sportmogelijkheden en zelfs een dierentuin.

De moeite waard…


→  Place de la Bastille
→  Promenade Plantée
→  Rue Cremieux
→  Gare de Lyon
→  Porte Dorée
→  Chateau de Vincennes
→  Bercy Village

12e

parijsmijnstad_nieuw-zonderlijn


Place de la Bastille


icono-mapa-65

quote2-iconDit plein is vooral beroemd vanwege de herinneringen aan de Revolutie. Hier stond de zware vesting, Bastille Saint-Antoine, gebouwd door Karel V tussen 1370-1382. Later werd de Bastille een staatsgevangenis waar o.a. de mysterieuze figuur, de man met het ijzeren masker, gevangen zat. Ten tijde van Lodewijk XIV was een simpel briefje van de koning genoeg om je hier, zonder enige vorm van proces, gevangen te zetten.

parijsmijnstad-bastille_fortIn het begin mocht je als welgesteld man nog wel je kamerbediende meenemen en had je een redelijk luxe cel. De gouverneur verdiende goed aan zijn gevangenen, ze moesten gewoon huur betalen voor hun cel! In de loop der tijd werd het karakter van de gevangenis steeds grimmiger en vonden steeds meer gruwelijkheden plaats.
De beruchte vesting werd het hoofddoel van de volksopstand die op 14 juli 1789 uitbrak. 7.000 woedende Parijzenaars bestormden het gebouw, omdat men dacht hier wapens en munitie te vinden. De Bastille, die door gouverneur De Launay met slechts 32 Zwitserse lijfwachten en 82 invaliden bewaakt werd, viel in korte tijd in handen van het volk. De gouverneur werd vermoord en de slechts zeven(!) aanwezige gevangenen werden op een kar, in een heuse triomftocht, door de stad gevoerd. Bleek later dat de gevangenen eigenlijk geen gevangenen waren maar gevaarlijke gekken, onder andere de Markies de Sade, maar ja, niemand die zich daar druk om maakte. De daaropvolgende dag begon men meteen al met de afbraak van de Bastille, iets wat een jaar in beslag zou nemen. De ongelooflijke grote berg met stenen werd gebruikt voor de bouw van de Pont de la Concorde en er werden zelfs stenen verkocht als souvenir. Als je goed naar het plaveisel van het plein kijkt, zie je ronde bogen van een andere kleur steen. Als je de lijnen volgt, zie je contouren van de oude Bastille.
Nu staat er midden op het plein, waar vroeger tijdens de Revolutie de guillotine stond, de Colonne de Juillet. Die heeft overigens niets met de Revolutie te maken, maar is een nagedachtenis aan de slachtoffers van de juli-revolutie van 1830 en de latere februari-revolutie van 1848. De slachtoffers van deze bloedige periodes werden onder de zuil begraven en hun namen gegraveerd in de 52 meter hoge bronzen zuil.
De zuil is bekroond met een verguld bronzen beeld van een gevleugelde dame, de ‘beschermengel’ van de vrijheidsgedachte, Genie de la Liberte. De engel is gemaakt door de beeldhouwer Auguste Dumont in opdracht van Lodewijk Filips. De hoogste ‘grafsteen’ van Parijs was vroeger te beklimmen, d.m.v. 238 treden, tegenwoordig is hij om veiligheidsredenen helaas gesloten voor het publiek.

opera_bastilleDe Opéra Bastille werd in 1983 door de Uruguayaan Carlos Ott ontworpen en biedt aan 2700 mensen plaats. Vooral de akoestiek is van wereldfaam. Tijdens de bouwwerkzaamheden heeft het baggerwerk voor de nodige onrust gezorgd. De grote kuil die gegraven moest worden stortte telkens in door ondergrondse stromingen. Dus moest er van narigheid (weer) een buitenlandse firma opdraven, zoals zo vaak in Parijs. Gezien de trots van de Fransman was dit al een probleem, maar toen bekend werd dat die firma ook nog een vrouw als directeur had, was het verhaal compleet, schande en nog eens schande. De desbetreffende firma? Zwagerman, uit…….Nederland. Een leuke anekdote, of het waar is? Volgens een gids in Parijs wel.

TIP: Voor € 5,00 een voorstelling meemaken? Dat kan, maar dan moet je anderhalf uur voor de voorstelling in de rij gaan staan en het niet erg vinden om staande de voorstelling mee te maken. Geen garantie en maximaal twee kaarten per persoon.

parijsmijnstad_nieuw-zonderlijn


Promenade Plantée

Aangelegd: 1988
Architecten: Jacques Vergely en Philippe Mathieux
Opdrachtgever: Stad Parijs
icono-mapa-65

quote2-iconDe Promenade Plantée (ook bekend als Coulée Verte) is een park van 4,5 km lang en is gedeeltelijk ontworpen op het 19e eeuwse viaduct van een voormalige spoorbaan naar Straatsburg, die werd aangelegd te tijde van Napoleon III. Het wandelpark Coulée Verte strekt zich uit van de Opéra Bastille tot de oostgrens van de stad op korte afstand van het Bois de Vincennes.
Na het grote succes van de metro in 1900 werd dit gedeelte van de spoorbaan steeds minder gebruikt. Zelfs een poging om het onder particulier beheer winstgevend te maken mocht niet baten en zo werd uiteindelijk besloten om op 14 december 1969 de lijn maar helemaal op te heffen. Na de sluiting ontstond voor dit gedeelte van het 12e arrondissement, bekend om z’n meubelmakerijen, het probleem dat de meer dan 60 bogen onder het viaduct ‘bewoond’ gingen worden door schimmige handelaren, prostitutie en allerlei duistere zaakjes.

promenade_plantee-onderOm dit probleem op te lossen werd een wandelpromenade ontworpen door de landschapsarchitect Jacques Vergely en de architect Philippe Mathieux. Voetgangers wandelen in een parkachtige omgeving hoog boven de grond. Op de begane grond ligt een fietsroute. Op enkele kilometers van het beginpunt komen beide routes samen, om te eindigen in het Bois de Vincennes. Op de hooggelegen route loop je soms dwars door de bebouwing en zie je wat meer van de leefwijze van een niet-toeristisch gedeelte van Parijs.
Meer dan 60 bogen onder het viaduct zijn nu omgebouwd tot winkels, galerieën en kunstnijverheidsateliers (zoals het Atelier Camille Le Tallec). Dit gedeelte wordt nu het Viaduc des Arts genoemd.


Rue Cremieux, de meest kleurrijke straat van Parijs


parijsmijnstad_nieuw-zonderlijn


Gare de Lyon

Gebouwd: 1895
Architect: Marius Toudoire
icono-mapa-65

quote2-iconHet Gare de Lyon is tussen 1895 en 1902 voor de spoorwegonderneming Compagnie Paris-Lyon-Méditerranée (PLM) gebouwd. Het is één van de zeven grote ‘kopstations’ van Parijs en vanuit hier vertrek je naar (of kom je uit) het zuid-oosten van Frankrijk. Zoals zoveel gebouwen die rond die tijd zijn gebouwd, was de aanleiding de Wereldtentoonstelling van 1900. Het station huisvest het beroemde sterrenrestaurant Le Train Blue, alleen al de grote zaal is een kijkje waard, schitterend.
Helaas is het station ook bekend geworden vanwege een zwaar treinongeluk in 1988. Een op hol geslagen trein boort zich in een stilstaande trein. Een opstapeling van menselijke fouten kosten maar liefst 56 mensen het leven, daarnaast ook nog eens 57 gewonden.


Ook in het 12e arrondissemet is veel te zien van de Haussmann-stijl


parijsmijnstad_nieuw-zonderlijn


Chateau de Vincennes

Gebouwd: 1150
Opdrachtgever: Lodewijk VII
icono-mapa-65

quote2-iconHet kasteel werd in de 12e eeuw gebouwd door de Capetingische koningen als jachtkasteel. Aan het begin van de honderdjarige oorlog begint Jan de Goede er vlakbij aan de bouw van de vestingtoren. Het is zijn zoon Karel V die uiteindelijk de 52 meter hoge “donjon” voltooid, de nog steeds hoogste middeleeuwse verdedigingstoren van Europa. Om de donjon en het kasteel bevond zich een muur met 9 torens. Ook begon Karel V begint met de bouw van de een kapel, één van de eerste gotische kerken, naar voorbeeld van de St.-Chapelle in het centrum van Parijs, op het Ile Cité. De bouw van de kapel wordt ca. 150 jaar later onder Hendrik II voltooid.

Het enorme kasteel met zijn muren biedt de koningen een veilige plek in een meestal rumoerig Parijs. In 1610 zoekt “Maria de’ Medici, na de moord op haar man Hendrik IV, hier een veilige plaats en door dit gegeven bracht Lodewijk XIII hier zijn jeugd door. In de periode dat Lodewijk XIV af en aan op Vincennes woonde werden door Le Vau de vleugels erbij geplaatst. In 1682 vertrok Lodewijk XIV echter definitief naar Versailles.

parijsmijnstad-mata_hariOnvrijwillige gasten waren hier ook.
Hoe tegenstrijdig, maar terwijl de vrouw van Hendrik IV hier ‘schuilde’ na de moord op haar man, was het enkele jaren eerder dat Hendrik hier zelf gevangen werd gehouden tijdens de Godsdienstoorlogen tussen de katholieken en protestanten. Markies de Sade verbleef maar liefst 5 jaar in de donjon. Nicolas Fouquet, de minister van financiën tijdens Lodewijk XIV, heeft hier gevangen gezeten tijdens zijn 3-jarig ‘schijn’proces.

Tijdens de Franse revolutie wordt Vincennes een militair arsenaal. In 1808 laat Napoleon de muren neerhalen om Vincennes geschikt te maken voor de “moderne” artillerie.

Er zit ook nog een Nederlands getint stukje historie aan Chateau Vincennes. Op 15 oktober 1917 werd Mata Hari op beschuldiging van spionage gefusilleerd in de slotgracht van het kasteel. Mata Hari is beroemd geworden door haar vermogen om in te haken op de populaire smaak van haar tijd. In 1905 brak ze in Parijs door met haar ‘Oosterse’ dansen.

Een bezoekje aan het kasteel en met name de donjon is erg leuk. In de voormalige raadszaal is een film te zien over het leven op het kasteel ten tijde van Karel V.

parijsmijnstad_nieuw-zonderlijn


Bercy Village


icono-mapa-65

parijsmijnstad-arts-forainsquote2-iconHet gezellige Bercy Village is een uitgaanscentrum naast Parc de Bercy. Vroeger waren hier de wijnpakhuizen en een gedeelte van het park was de wijngaard. De 30 oude pakhuizen zijn allemaal verbouwd tot winkeltjes en restaurantjes. De vroegere wijnpakhuizen zijn er niet meer, maar de spoorrails van de treintjes liggen er nog wel. Het parc is omgebouwd tot themapark en heeft 9 verschillende tuinen.

Aan de avenue des Terroirs ligt een bijzonder mooi museum, het Arts Forains. Helaas is het museum maar één week per jaar geopend, de week tussen kerst en nieuw. Mocht je in die periode op deze plek rondlopen, is dit unieke kermismuseum zeker de moeite waard.

De vlakbij gelegen Pont de Bercy is van oorsprong uit 1863, maar meerdere keren aangepast en uitgebreid. Vanaf de brug heb je een prachtig overzicht over de buurt en de gebouwen van het ministerie van economie.


→ Naar het 13e arrondissement

→ Naar boven

→ Naar HOME