BOURSE, het 2e arrondissement van Parijs


2-uitgelichtis wat rustiger dan het 1e arrondissement, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Parijs heeft veel overdekte galeries en twee van de mooisten liggen in het 2e arrondissement. Galerie Vivienne en Galerie Colbert zijn mooie voorbeelden van onze eerste warenhuizen. De Bibliothèque Nationale is één van de eerste bibliotheken van Frankrijk en heeft een enorm aantal boeken, kranten en tijdschriften. Niet de buitenkant, maar het interieur van de Notre-Dame des Victoires is zeker een bezoek waard. Dat het 2e arrondissement een wat zakelijk karakter heeft wordt bevestigd door de aanwezigheid van de Bourse de Paris. Het 2e is het kleinste arrondissement van Parijs.

2e

parijsmijnstad_nieuw-zonderlijn


Bibliothéque Nationale

Gebouwd: 1721
Opdrachtgever: Lodewijk XIV
icono-mapa-65

quote2-icon

De verzameling van de Bibliothèque Nationale de France vindt haar oorsprong uit de privécollectie van koning Karel V, opgericht in 1368 en begon haar bestaan in het Louvre. Maar van een echte vaste bibliotheek was pas sprake onder Lodewijk XI in de 15e eeuw. De bibliotheek verhuisde mee naar de koninklijke residenties in achtereenvolgens Amboise, Blois en Fontainebleau.
Frans I gaf een nieuwe impuls aan de verzameling, die hij onder toezicht stelde van de humanist Guillaume Budé. Een belangrijk jaar voor de bibliotheek was 1537, toen diezelfde Frans het dépôt légal instelde, wat wil zeggen dat alle Franse uitgevers verplicht zijn een exemplaar van hun uitgave aan de bibliotheek af te staan. Dit systeem is later in andere landen nagevolgd en ligt aan de basis van elke nationale bibliotheek.

Onder Lodewijk XIV werd de bibliotheek sterk uitgebreid en uiteindelijk in 1720 voor het publiek geopend. Een jaar later begon de verhuizing van de bibliotheek naar een aantal panden aan de Rue Richelieu, waar zij thans nog gedeeltelijk gevestigd is. Tijdens de Franse Revolutie werd de bibliotheek verrijkt met in beslag genomen verzamelingen van kerkelijke instellingen en edellieden. In de tijd van de Napoleons stond ze ook wel bekend als Bibliothèque Imperiale.
In 1868 werden de gebouwen aan de Rue Richelieu verder uitgebreid, onder andere met de beroemde grote leeszaal, een technisch hoogstandje vanwege de revolutionaire toepassing van gietijzer. In de twintigste eeuw barstte het complex aan de Rue Richelieu langzamerhand uit zijn voegen. Allerlei noodoplossingen werden bedacht totdat in 1996 eindelijk een enorm nieuw gebouw aan de Quai François-Mauriac in het 13e arrondissement werd geopend, de huidige Site François-Mitterrand, ook wel de Très Grande Bibliothèque genoemd.
Anno nu behoort de Bibliothèque Nationale tot één van de belangrijkste bibliotheken ter wereld. De verzameling omvat meer dan dertien miljoen boekbanden en 350.000 kranten- en tijdschrifttitels. Daarnaast beheert de bibliotheek zo’n twintig miljoen documenten in verschillende bijzondere collecties, waaronder beroemde verzamelingen met oude handschriften.

parijsmijnstad_nieuw-zonderlijn


Galerie Vivienne en Galerie Colbert

Gebouwd: Vivienne 1826
Opdrachtgever: Marchoux
icono-mapa-65

quote2-iconOpdrachtgever voor Galerie Vivienne (foto boven) was notaris Marchoux, die de mooiste passage van Parijs wilde bouwen en we kunnen zeggen dat het hem redelijk is gelukt.


De Galerie Vivienne (foto boven) is één van de best bewaarde en meest levendige passages van de stad en is gebouwd in 1823. De oude winkeltjes herbergen leuke boetiekjes en stoffenwinkels. Vooral bekend is Jean-Paul Gaultier, de kwajongen van de Parijse haute-couture. Een winkel die je eigenlijk even binnen moet lopen, al is het maar om een zwembroek van € 300 door je vingers te laten glijden. De beroemde ‘punt’-beha van Madonna komt uit zijn atelier. Ook zijn er een aantal leuke restaurantjes gevestigd, maar deze zijn wel behoorlijk aan de prijs.


Galerie Colbert (foto links) werd gebouwd in 1826 om Galerie Vivienne naar de kroon te steken, op de plaats van een herenhuis dat aan Colbert had toebehoord en daarna aan regent Philippe d’Orléans. De passage heeft een rotonde van 15 meter doorsnee met een glazen koepel. Daaronder stond een lamp, bestaande uit een bronzen kandelaar met een kroon van zeven kristallen bollen die op gas brandden. Nu staat er een standbeeld uit 1822. In 1975 werd de galerie gesloten. De Bibliothèque Nationale kocht hem in 1986, liet hem renoveren volgens de originele tekeningen. Er zijn geen winkels meer in Galerie Colbert, wel een restaurant, Le Grand Colbert.

parijsmijnstad_nieuw-zonderlijn


Notre Dame des Victoires

Gebouwd: 1629
Architect: Pierre le Muet
Opdrachtgever: Lodewijk III
icono-mapa-65

interieur Basilique Notre Dame des Victoires

quote2-iconKun je je voorstellen dat deze schoonheid in de revolutie omgedoopt werd tot groentemarkt, uiteraard nadat het helemaal was leeggeroofd? Gelukkig werd het na de revolutie weer als kerk in ere hersteld en in 1927 werd het zelfs een basiliek. De Onze-Lieve-Vrouwe-der-Overwinningen was een onderdeel van een groot kloostercomplex van de Barrevoetsaugustijnen, maar het klooster moest wijken in het midden van de 19e eeuw voor een politiebureau en andere nieuwbouw. De kerk, volledig ingepakt tussen de huizen, bleef gelukkig bespaard. De aanleiding tot het bouwen van de kerk en z’n nogal vreemde naam was een overwinning op de Hugenoten bij de Slag van La Rochelle. Lodewijk XIII wilde hiervoor Maria bedanken en betaalde het grootste gedeelte van de kerk. De belofte was gemaakt in 1614, de overwinning op de Hugenoten in 1628 en de bouw begon in 1629. Zo snel als de bouw begon, ook zo snel was het budget op en bouw kwam stil te liggen tot 1656. Na een 2e bouwfase van 10 jaar werd de kerk ingewijd in 1666.

parijsmijnstad_nieuw-zonderlijn


Bourse de Paris

Aangelegd: 1807
Architect: Alexandre-Théodore Brongniart
Opdrachtgever: Napoleon
icono-mapa-65

quote2-iconHet plein en het gebouw zijn in de plaats gekomen van een in 1795 onteigend Dominicaner klooster.
Napoleon gaf opdracht tot de creatie van de Beurs, die is gelegen tussen het Palais Royal en de grote boulevards in het commerciële centrum van Parijs. Op de plek waar dus eerst het klooster stond gaf hij architect Alexandre-Théodore Brongniart de opdracht om de Beurs te ontwerpen. Hij is bekend geworden door zijn ontwerpen van grote particuliere herenhuizen, theaters en het Hôtel de Condé.
De Beurs was het laatste werk van Brongniart dat begon in 1807 en werd gecompleteerd in 1825. Hij maakte wel alle ontwerpen, maar stierf in 1813. Een andere architect, Labarre, volgde hem met succes op en maakte het project af. De architectuur van de Beurs is opmerkelijk en imposant, Creco-Romaans genoemd. Grof gezegd en gezien heeft het gebouw wel wat weg van de Madeleine, verderop in het 8e arrondissement. Er zijn 64 kolommen aan de buitenkant van het gebouw in klassieke Griekse stijl. De kolommen omgeven de constructie als een Griekse tempel. Het is een Corinthische stijl die keizerlijke glorie uitstraalt en de kolommen zijn meer dan 10 meter hoog.

parijsmijnstad_nieuw-zonderlijn


Tour Jean sans Peur

Gebouwd: 1409-1411
Opdrachtgever: Jean sans Peur
icono-mapa-65

quote2-iconNiet opvallend, maar wel bijzonder is deze 27 meter hoge toren in hartje Parijs. Het verhaal van de toren brengt je terug naar de jaren van de 100-jarige oorlog, 1409 om precies te zijn, ten tijde van Karel VI.

parijsmijnstad-jean_sans_peurJean sans Peur (Jan zonder vrees) de hertog van Bourgogne, had hier zijn onderkomen in het Hôtel Bourgogne. Zijn bijnaam verkreeg hij door zijn deelname aan de kruistochten in 1396. Hij liet gedurende een onderbreking in de oorlog deze toren bouwen om zich misschien wel beter te kunnen verschuilen voor onder andere de moord op Louis d’Orléans, de broer van de koning. De slepende machtsoorlog tussen de Armagnacs en Bourguingons betekende ook Jan zijn einde. Hij werd in 1419 vermoord in Montereau-Fault-Yonne, niet ver van Parijs, maar wel ver van zijn veilige toren.
Grenzend aan de toren kun je stukken zien van de oude verdedigingswal die Filips II Augustus in de 13e eeuw liet bouwen.

parijsmijnstad-jean_sans_peur_plafondNa een acht jaar durende renovatie werd in 1999 de toren weer opengesteld voor publiek. De toren is een knap staaltje architectuur en het enige wat nog over is van het Hôtel Bourgogne. De trap is indrukwekkend en vooral het plafond aan het eind van de trap, voorstellend een eik, is een meesterwerk uit de flamboyante Franse beeldhouwkunst. Een leuk detail is dat dit gebouw als één van de eersten in Parijs een privétoilet had, iets unieks voor het begin van de 15e eeuw.
De Tour Jean sans Peur ligt aan de Rue Etienne Marcel 20, genoemd naar de eerste ‘burgemeester’ van Parijs. Etienne Marcel, een voormalig lakenhandelaar en leider van het koopmansgilde (Prévôt des Marchands) en op zijn 37e vermoord door zijn tegenstanders. Oud worden in die dagen was een kunst!

parijsmijnstad_nieuw-zonderlijn


Place Victoires

Aangelegd: 1685
Architect: Jules Hardouin-Mansart
Opdrachtgever: maarschalk La Feuillade
icono-mapa-65

quote2-iconHet statige Place Victoires is een rond plein met in het midden een standbeeld van Lodewijk XIV te paard. Het plein dat werd aangelegd door Jules Hardouin-Mansart, is opgedragen aan Lodewijk XIV vanwege zijn vele overwinningen, wat ook meteen de naam weer verklaard. Lodewijk regeerde in totaal 54 jaar, waarvan hij er maar liefst 30 van in oorlog was. Het eerste beeld van Lodewijk wat hier kwam te staan was van de hand van Martin Desjardins, maar werd (zoals alle beelden) tijdens de revolutie vernield. De koning werd omgeruild voor een houten pyramide, wat later weer werd vervangen door een standbeeld van generaal Desaix. Vanaf 1822 werd het plekje weer bezet door Lodewijk, ditmaal met een ruiterstandbeeld van François Joseph Bosio.
De Fransen hadden wat met de Romeinen, want zoals zoveel beelden is ook deze van de Zonnekoning gehuld in kledij van Julias Ceasar.
Het plein ligt precies op de grens van het 1e en 2e arrondissement, omringt door peperdure huizen.


Rue Réaumur, een statige straat en het werk van baron Haussmann ten tijde van het 2e keizerrijk


→ Naar het 3e arrondissement

→ Naar boven

→ Naar HOME