Revolution Slider Error: Slider with alias test-export not found.
Maybe you mean: 'homeslider_fullscreen' or 'catalonie' or 'homepage-parijs' or 'test14' or 'test slider 1600' or 'test-1240'

Parijs, Lady Diana en de vlam bij Pont d’Alma


quote2-iconOp 31 augustus 1997 overleed Diana Frances Spencer, prinses van Wales, tengevolge van een auto-ongeluk in de tunnel bij de Pont de l’Alma, samen met haar vriend Dodi Al-Fayed en hun chauffeur Henri Paul.

dianaOp zaterdag 30 augustus vertrokken de prinses en Al-Fayed laat in de avond bij het Hôtel Ritz aan het Place Vendôme, Parijs. Ze waren op weg naar het huis van Al-Fayed in een rijke buurt in het westen van de stad. Vanuit het hotel passeerden zij het Place de la Concorde, om vervolgens langs de Seine hun weg te vervolgen. Net na middernacht, op 31 augustus om 00.25 uur, reed hun Mercedes-Benz S280 op hoge snelheid de Almatunnel in, achtervolgd door negen Franse fotografen op verschillende motorfietsen.
Bij de ingang van de tunnel raakte de chauffeur de controle over het stuur kwijt, waarna de auto naar de linkerhelft van de rijbaan schoot, frontaal tegen de dertiende steunpilaar botste en daarna ronddraaiend aan het einde van de tunnel tot stilstand kwam. Er was geen vangrail tussen de pilaren om dit te voorkomen.
Terwijl de inzittenden ernstig gewond of dood in de auto lagen, bleven de fotografen foto’s maken. Diana, in kritieke toestand, zou herhaaldelijk de woorden “oh, mijn God” hebben gemompeld, en nadat de fotografen aan de kant werden geduwd door hulpteams, de woorden “laat me met rust”. Na het gruwelijke ongeval in tunnel d’ Alma werd Prinses Diana overgebracht naar Hôpital de la Pitié-Salpêtrière, waar ze aan haar verwondingen overleed.

Alhoewel er veel samenzweringstheorieën zijn opgeworpen in de media, wordt over het algemeen aangenomen dat het een ongeluk was, veroorzaakt door de chauffeur die alcohol had gedronken en met hoge snelheid de paparazzi probeerde te ontlopen. Alleen Diana’s lijfwacht, Trevor Rees-Jones, overleefde de klap doordat hij een veiligheidsgordel droeg. Diana, Dodi en hun chauffeur droegen hun gordel niet.
Op 14 december 2006 bracht de Britse politie een rapport naar buiten, waarin stond dat het inderdaad een ongeluk was. De Britse rechtbankjury bevestigde de dood door schuld op 7 april 2008…….en toch is volgens sommigen het ongeluk nog altijd in raadselen gehuld.

Het monument

Aan de noordelijke kant van de Pont de l’Alma, op het Place de l’Alma, staat het monument de Vrijheidsvlam, La Flamme de la Liberte. Een vergulde replica van de vlam die wordt gedragen in de hand van het Vrijheidsbeeld dat staat in New York City en een geschenk was van de stad Parijs aan New York. De Vlam bij Pont de l’Alma werd gemaakt gedurende de restauratie van het Vrijheidsbeeld in 1987 en aangeboden door de International Herald Tribune, die haar 100-jarige bestaan vierde van deze Engelstalige krant in Parijs. De zuil van de vlam wordt door veel mensen gezien als een monument voor prinses Diana, omdat het dicht in de buurt van de tunnel staat waar vreselijke ongeluk plaatsvond. Er worden dan ook nog steeds gedichten, foto’s, brieven en bloemen bij het monument achtergelaten.

Lokatie: Place de l’Alma
icono-mapa-65


→ Naar boven

→ Naar HOME