De reis naar Parijs kun je op verschillende manieren doen. Met de Thalys, vliegen, de bus of gewoon met eigen vervoer. Om gemakkelijk te maken hieronder een aantal Ideeën en tips over hoe je er kunt komen.
Als je er dan eenmaal bent, ga je zeer waarschijnlijk ook gebruik maken van de metro, RER of de bus. Mogelijkheden genoeg en over het algemeen is het openbaar vervoer in Parijs goed geregeld. Ga je voor de eerste keer is het gemakkelijk om de informatie te lezen over hoe de metro, de RER en het openbaar vervoer werkt. Voor de metro en RER zijn er tegenwoordig handige (gratis) apps, de downloadlinks staan bij de beschrijving.
Je kunt in Parijs boven de grond met de bus, onder de grond met de metro en RER, maar ook over het water. Ontzettend leuk om te doen en je ziet meteen heel veel. Mocht je met kinderen gaan, doe je hun er een plezier mee. Er zijn verschillende manieren om je over het water te bewegen, de van oudsher bekende rondvaartboten, de Bateaux Parisiens, of de bus over het water de BatoBus, of een prachtige tocht door het Canal St. Martin, keuze genoeg.
Ook op deze pagina wat informatie voor mensen in een rolstoel, taxibedrijven, parkeren en uitgezette wandelingen met duidelijke kaart en informatie met wat je onderweg tegenkomt. Helaas ook wat info over een fenomeen wat je in elke grote stad tegenkomt, de zakkenrollers. Heb er zelf gelukkig nog nooit geen last van gehad…….afkloppen.
Volledig verzorgd met de bus Parijs
Veel zien voor een betaalbare prijs
Wil je goedkoop en veel zien, dan is een verzorgde busreis voor jou misschien wel de beste keuze.
Je vertrekt vanaf een opstapplaats bij je in de buurt en komt uitgerust aan in je hotel in Parijs. Vooral wanneer je voor de eerste keer naar Parijs gaat is het een ideale manier om Parijs te bezoeken. Geen geregel, geen gedoe (en geen stress), gewoon genieten van de stad. Daarbij zul je Parijs niet veel goedkoper kunnen ontdekken, de prijzen zijn incl. de busreis, het hotel en er zit in de meeste gevallen ook nog een ontbijt bij.
De bussen van tegenwoordig zijn modern en comfortabel bussen en er is altijd Nederlandstalige reisleiding.
Ben zelf een aantal keren met de bus geweest en vond de prijs/kwaliteitverhouding prima.
Een 3-tal busondernemingen die gespecialiseerd zijn in verzorgde busreizen naar Parijs.
- Het aanbod van Kras.nl vind je hier: Kras Parijs aanbiedingen
- Het aanbod van Effeweg.nl vind je hier: Effeweg.nl naar Parijs
- Het aanbod van De Jong Intra, vind je hier:
Comfortabel en supersnel met de Thalys naar Parijs
Een unieke ervaring en uitgerust aankomen in Parijs
Comfortabel en snel zijn de twee hoofdredenen om met de trein naar Parijs te gaan. Opstappen kan vanaf elk station in Nederland en België en als voorbeeld, vanaf Rotterdam sta je in iets meer dan 2,5 uur in station Gare du Nord, hartje Parijs.
Een goede tip is om 4maanden vooraf (eerder kan niet) te boeken, want hoe eerder, hoe goedkoper.
De Thalys vertrekt 9 keer per dag naar Parijs, dus je kunt zelf je vertrek- en aankomsttijd uitzoeken. Ruime comfortabele stoelen, een gereserveerde plek, een supersnelle reis naar Gare du Nord in Parijs en goedkope tickets vind je gewoon bij het vertrouwde adres van de NS.
Combinatie Thalys en centraal gelegen hotel
Een unieke ervaring en uitgerust aankomen in Parijs
Comfortabel en snel zijn de twee hoofdredenen om met de Thalys naar Parijs te gaan. Opstappen kan vanaf elk station in Nederland en als voorbeeld, vanaf Rotterdam in iets meer dan 2,5 uur in uur in hartje Parijs. Ruime comfortabele stoelen, een gereserveerde plek en uitgerust aankomen bij Gare du Nord in Parijs.
Alle hotels liggen centraal, binnen de Périphérique (ringweg) van Parijs, en liggen op loopafstand vanaf een metrostation. Uiteraard zit het ontbijt bij de prijs inbegrepen. Je kunt kiezen uit 2, 3 of 4 dagen.
Voor de aanbiedingen, zie: Stedentrip met de trein en hotel
Met de auto naar Parijs
Je kunt er haast niet omheen, de Boulevard Périphérique
Als eerste de Périphérique, deze drukke rondweg om Parijs vormt een scheidingslijn tussen stad en voorsteden. Hoe vaak sta je hier niet vast, wordt je gek van de drukte en schrik je elke keer weer als er links én rechts motoren hard langs je heen knallen. Maar laten we blij zijn dat de Périphérique bestaat. Zonder deze rondweg om Parijs was het helemaal geen doen.
Een rondje Périphérique is 35 kilometer en een klein ongelukje zorgt meteen voor een dikke file. Een kleine tip, rijd nooit op de rechterbaan, deze is uitsluitend voor het verkeer dat van de op- en afrit gebruik gaat maken. Er zijn maar liefst 165 op- en afritten op de 35 kilometer, dus vandaar dat rechts meestal de afrit is. Het makkelijkst is om hier ‘s nachts te rijden, maar ja, je gaat meestal overdag naar Parijs. De aanleg van de Périphérique begon in 1958, waarbij men voornamelijk de oude fortificaties rond de stad Parijs volgde. Dit is nog te zien aan de namen van de op- en afritten die in vele gevallen overeenkomen met de oude toegangspoorten van de vroegere stadsmuur. Het laatste deel van de Périphérique werd geopend door president Pompidou op 25 april 1973.
Een inspiratie voor het idee van de Périphérique, maar dan per trein, was de Chemin de Fer de Petite Ceinture. 1850 werd er begonnen met de aanleg van een (ook) 35 km lange spoorlijn rondom Parijs. Het doel was om de grote stations van Parijs met elkaar te verbinden en mede daardoor de wegen te ontlasten van het vele goederenverkeer. In die dagen nog bestaande uit paard en wagen en dat allemaal door de smalle straten van de binnenstad. De, zeg maar ronde, cirkel rondom Parijs werd d.m.v. 29 stations met elkaar verbonden. Door deze opzet was de lijn ook zeer geschikt voor personenvervoer en eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Petite Ceinture ook de voorloper was van het huidige metrosysteem.
Maar het was juist die metro die ervoor zorgde dat vanaf 1900 het aantal passagiers behoorlijk verminderde en wel zo drastisch dat er in 1934 werd besloten om de lijn, op een enkel stuk na, alleen nog maar te gebruiken voor goederenvervoer. Maar Parijs had er wel van geleerd. Zo worden tegenwoordig alle vrachtwagens uit de binnenstad geweerd. In het Garonor, een distributiecentrum, worden de vrachtwagens boven 7,5 ton omgeladen in kleinere auto´s. Alleen met een speciale vergunning mag men in de stad rijden.
Parkeren in Parijs
Genoeg parkeergarages, maar de kosten…..
Als je dan eenmaal bent aangekomen in Parijs of bij je hotel, zorg voor een goede plek om je auto kwijt te raken. Onderstaande tips zijn gebaseerd op eigen ervaring, kan voor een ieder dus anders zijn.
In het hartje van Parijs zijn genoeg parkeergarages, maar op sommige plekken betaal je je werkelijk helemaal blauw. Totaal zijn er in geheel Parijs meer dan 800.000 parkeerplaatsen, maar niet allemaal voor de toeristen geschikt. Een gemakkelijke optie is om een parkeergarage te zoeken in de buurt van de Périphérique, om vandaar met het openbaar vervoer verder te reizen naar je hotel. Een andere mogelijkheid is om te parkeren in de parking van het hotel. Heb je een wat grotere auto, vraag vooraf bij het hotel of jouw type auto naar binnen kan. Zet in ieder geval nooit je auto op straat, ondanks dat ik mensen genoeg ken die nog nooit geen problemen hebben gehad. Buiten diefstal om is het parkeerbeleid van de Parijzenaar echt op basis van…… boem…… ho! En met een beetje pech sta je klemvast.

- Zelf parkeer ik regelmatig bij Parking Paris 13 vlakbij Place ‘d Italie, een beetje zuid Parijs. Normale parkeerplaatsen, bewaakt en een goedkoop weekendtarief.
- Van dezelfde als bovenstaande organisatie is Parking Paris 19 en ligt meer in het noorden van Parijs. Hebben ook een goedkoop weekendtarief.
- Ook een goedkoop alternatief zijn de parkeergarages in Puteaux.
- Een uitgebreid netwerk met parkeerplaatsen in Parijs is Vinci Park.
- Een interactief kaartje van Parijs met parkeerplaatsen vind je hier.
- …..of boek gewoon een hotel met een parkeergarage. Twee gemakkelijk te bereiken en prima hotels worden hier beschreven.
Het vervoer in Parijs
Een overzicht van de mogelijkheden in de stad zelf
METRO – Métropolitain Paris
Een prima, snel en goedkoop vervoermiddel in Parijs met 4,5 miljoen(!) klanten per dag. Het zeer uitgebreide netwerk heeft 16 lijnen met 301 stations en een totale lengte van 215 kilometer. Een zeer veel gebruikt vervoermiddel, met meer dan 1350 miljoen(!) ritten per jaar.
De eerste metro vertrekt meestal rond 5.30 uur ‘s ochtends, de laatste ritten stoppen rond 1.00 uur ‘s nachts. In het weekend rijdt de metro tot circa 2.00 uur ‘s nachts. Ook in de metro hebben ze een spits, extra druk is het op werkdagen van 07.00 – 09.00 uur en tussen 16.00 en 19.00 uur.
Binnen de Phériphérique kun je een kaartje kopen voor zone 1-2. Goedkoper is een ‘carnet’ te kopen, dat zijn 10 kaartjes tegen een goedkoper tarief. De kaartjes zijn een enkele reis, maar zolang je niet door de klapdeurtjes naar de uitgang gaat, kun je onbeperkt overstappen.
- Voor de iPhone en Android is er een handige App, die zonder WiFi of internetverbinding perfect elke route uitrekent, hier te vinden.
- Een Nederlandstalige handleiding van de metro is hier te vinden.
- Een interactief overzicht van de lijnen en stations vind je hier.
- Kinderen t/m 3 jaar gratis en tot 10 jaar 50% korting op een carnet (bundel van 10 kaartjes).
- Voor de meest actuele prijzen kun je het beste op de site van vervoersmaatschappij RATP kijken.
RER – Réseau Express Rrégional
Lijkt op de metro, maar is de treindienst van en naar de voorsteden. De RER-treinen rijden gedeeltelijk ondergronds en gedeeltelijk bovengronds. De RER is de beste manier om vanuit het centrum van Parijs naar bijvoorbeeld Disneyland of vliegveld Charles de Gaulle te komen. De vijf lijnen (A, B, C, D en E) van de Réseau Express Régional (RER) doorkruisen Parijs en het Ile-de-France gedurende dezelfde tijden als de metro. Zolang je binnen de Phériphérique blijft zul je weinig of geen gebruik maken van de RER.
- Voor de meest actuele prijzen kun je het beste op de site van vervoersmaatschappij RATP kijken.
TAXI Parisien
Een taxi bemachtigen in Parijs is eigenlijk een sport. Er zijn er 17.200, maar probeer er maar eens eentje te veroveren. Je kunt proberen een taxi op straat aanhouden. Een taxi is vrij als de letters van het bord Taxi verlicht zijn. Lukt dit niet kun je op zoek gaan naar speciale taxistandplaatsen om daar te wachten of via een knop een taxi op te roepen. De tarieven zijn iets goedkoper dan in Nederland, maar er wordt wel een kleine fooi van je verwacht. Er zijn dag- avond- en nachttarieven en voor bagage moet je vaak extra betalen. In de basis zijn er afspraken gemaakt tussen de onderlinge taxibedrijven en hanteren ze allemaal dezelfde prijzen.
- Meer info over Taxi Parisien kun je hier vinden.
- Meer info over taxi standplaatsen per arrondissement kun je hier vinden.
Enkele taxibedrijven:
- Taxi G7 (Franstalig) – 01.47.39.47.39 / (Engelstalig) – 01.41.27.66.99
- Taxi Bleus (Franstalig) – 08.91 70.70.10 / (Engelstalig) 01.49.36.10.10
- Alpha Taxi – 01.45.85.85.85
- Artaxi – 01.42.41.50.50
- Taxi-radio Étoile – 01.42.70.41.41

Rondvaart over de Seine
Bateaux Parisiens is een begrip, een foto maken van de Seine zonder deze boten is haast niet mogelijk, en hoort eigenlijk vanzelfsprekend bij een bezoek aan Parijs. Tijdens de tour kun je je audioguide aansluiten en krijg je leuke bekende en onbekende verhalen te horen over de geschiedenis van Parijs en de dingen die je onderweg ziet. Je glijdt langs de meest beroemde monumenten van Parijs, o.a. de Eiffeltoren, Musée d’Orsay, Notre Dame, Louvre, etc., etc.
Bij Ticketbar hebben ze naast de ‘gewone standaard’ tocht een aantal leuke combinaties gemaakt met een bezoek aan de Eiffeltoren, Musée d’Orsay of de Arc de Triomph om maar wat te noemen. Ook bestaat de mogelijkheid om een lunch of diner te genieten aan boord.
Voor de uitgebreide mogelijkheden en prijzen, klik hier.
BATOBUS Paris
De Batobus is een soort bus, maar dan over het water van de Seine.
De boot legt aan op 8 verschillende lokaties aan de seinekade. Je bent dan in de buurt van Eiffeltoren, Musée d’Orsay, Champs Elysées, St. Germain des Prés, Louvre, Notre Dame, Hotel de Ville of het Jardin de Plants. Je kunt dan later weer de tocht hervatten, desnoods op een ander station, want het kaartje is de hele dag geldig. Is zeker met kinderen erg leuk om te doen.
LET OP! De Batobus vaart van begin februari tot eind november, dus de echte wintermaanden niet.
Voor de meest actuele prijzen kun je het beste op de site van BatoBus kijken.
Volledig verzorgd met Nederlandstalige gids door Parijs
Een vertrouwd adres met verschillende fietsroutes, ook leuk om met kinderen te doen
Eigenlijk een ‘verzorgde’ fietstocht met een gids. Alles wordt voor je geregeld, de fiets, de route, een Nederlandstalige gids, het enige wat je nog zelf hoeft te doen is trappen.
De lijst met aanbieders is te groot om op te noemen. Waren het er enkele jaren geleden nog enkelen, tegenwoordig is het aanbod groot. Je fietst met een groep langs de bekende monumenten en de gids geeft hierover een uitleg. Meestal zijn er een aantal verschillende routes waaruit je kunt kiezen.
Zelf heb ik een behoorlijk aantal fietstochten met gids gemaakt met verschillende aanbieders. Onderling is er toch nog wel wat verschil. Eén van de grootste en betere organisaties is Baja Bikes. Deze organisatie verzorgt in tal van wereldsteden verzorgde fietstochten met gids. Zo ook natuurlijk in Parijs en met een Nederlandstalige gids. Ontdek in een paar uur meer dan normaal in een paar dagen en uiteraard wordt er onderweg voldoende gestopt voor het nemen van foto’s.
Highlights Parijs
De no.1 Parijs Fietstour met Nederlandse gids
Fiets langs bekende monumenten zoals de Notre Dame, de Eiffeltoren en het Louvre in Parijs. Rustig en veilig fietsen door de stad, terwijl de Nederlandse gids je alles vertelt. Met wat ´insider tips´ van de gids kun je na deze fietsexcursie Parijs zelf gaan ontdekken.
In een groep van maximaal 15 personen per gids (bij grotere groepen zijn er meerdere gidsen aanwezig) fiets je door historische wijken en langs de beroemdste monumenten. Halverwege is er ruimte voor een koffiestop. Met de highlights fietstour krijg je een goed beeld van Parijs.
Fiets o.a. langs de volgende highlights;
- De Notre Dame
- De Eiffeltoren
- Les Invalides
- Pont Neuf
- Trocadéro
- Het Louvre
- De Seine
- Ile de la Cité
- Champs Elysees
- Arc de Triomphe
- Ecole Militaire
- Chatelet
- Hotel de Ville
Geheimen van Parijs
Ontdek de mooiste bezienswaardigheden
In een groep van circa 8-10 personen per gids fiets je door de historische districten van Parijs. Halverweg is er ruimte voor een koffiestop.
Met de Geheimen van Parijs-fietstocht krijg je een goed beeld van de Franse hoofdstad, zoals de Parijzenaren zelf hun stad beleven. Een interessante, veilige fietsroute door het niet-toeristische Parijs volop bezienswaardigheden die onderbelicht blijven in de standaard reisgidsen.
Met wat ´insider tips´ van de lokale Nederlandse gids kun je na deze excursie Parijs zelf gaan ontdekken.
Fiets o.a. langs de volgende highlights;
- Arènes de Lutece
- Montparnasse
- Rue Mouffetard
- Verschillende kerken en een moskee
- Jardin du Luxembourg
- Bastille
- Place des Vosges
- Eilanden van Parijs
Fietsen met de kids in Parijs
Ontdek Parijs samen met de kids, maar dan op de fiets!
Bezoek je binnenkort Parijs met kinderen? Overweeg een fietstour met Nederlandse gids! Tijdens een stedentrip wil elk gezin vaak veel zien in korte tijd. Dat is geen probleem tijdens deze speciale fietstocht door Parijs waar de kinderen ook plezier aan beleven.
Volgens diverse media is dit echt een uitkomst voor gezinnen die naar Parijs gaan met de kinderen: rustig en veilig fietsen door de Stad van de Liefde terwijl de Nederlandse gids je alles vertelt. Met wat ´insider tips´ van de lokale Nederlandse gids kun je na deze excursie Parijs zelf gaan ontdekken.
Fiets o.a. langs de volgende highlights;
- De Eiffeltoren
- De Notre Dame
- Les Invalides
- Pont Neuf
- Trocadéro
- Het Louvre
- De Seine
- Ile de la Cité
- Champs Elysees
- Arc de Triomphe
- Ecole Militaire
- Hotel de Ville
Studentenfietstour in Parijs
De nummer 1 voor werkweken, scholen en studenten
Speciaal voor werkweken, scholen en studenten.
Deze studenten fietstour in Parijs is speciaal ontworpen voor studentengroepen. De in Parijs wonende gidsen nemen de studenten mee op een 3 uur durende fietstour en vertellen alles over Parijs dat aansluit bij de interesses en behoeften van de schoolgroep.
De gidsen nemen de groep mee in kleinere groepen, zodat iedereen een leuke tour door Parijs heeft en de gids goed kan verstaan. De studenten fietstour kent een minimum van 20 deelnemers en een maximum van ongeveer 70 per dagdeel.
Fiets o.a. langs de volgende highlights;
- Educatief én gezellig
- Eiffeltoren
- Louvre
- Leerkrachten gratis
- De tour is dagelijks beschikbaar
- Grotere groepen op aanvraag
- Een top ervaring!
Parijs by Nighttour
Excursie per fiets door prachtig verlicht Parijs
Parijs staat bekend als ‘de Lichtstad’. Baja Bikes laat het je allemaal ‘s avonds ontdekken tijdens de unieke Paris-by-Night Avond Fietstour en beloven dat het een onvergetelijke ervaring zal worden. Niet alleen wordt er gefiets langs de prachtig verlichte monumenten en door de schitterende avenues, maar ook laat Baja Bikes je de leuke plekjes van het Parijse nachtleven zien.
Overal waar de Avond Tour verschijnt krijgen de gasten een staande ovatie van het Parijse publiek. Als klap op de vuurpijl eindig je ook nog eens op de verlichtte Champs Elysees. Een unieke beleving.
Fiets o.a. langs de volgende highlights;
- Arc de Triomphe
- Trocadéro / Eiffeltoren
- Invalides
- Palais de l’Elysées
- Place Vendôme
- Rue de la Paix
- Opéra
- Hardrock Café Paris
- De Seine
- Ile de la Cité
- Hotel de Ville
- Champs Elysee
Fietstour met privégids
Extra vrijheid: fietsen met Nederlandse privégids
Binnenkort naar Parijs? Boek een Prive fietstour met Nederlandse gids! Volgens echte Parijs-liefhebbers leer je de Stad van de Liefde pas echt kennen aan de hand van een local. Zij kennen de plekken die niet in de reisgidsen staan en waar de Parisienes hun vrije tijd doorbrengen. Dat gaf aanleiding voor Baja Bikes om met Privé Fietstours te starten in Parijs.
De ervaren, Nederlandse gids neemt je mee langs verschillende bezienswaardigheden in Parijs. Iedere groep z’n eigen gids! Mocht je enkele stops willen overslaan of inruilen voor persoonlijke favorieten, geen probleem. Laat het de gids weten.
Fiets o.a. langs de volgende highlights;
Vélib, het fietsplan van Parijs
Vélib, het fietsplan van (ex) burgemeester Delanoë, is al weer een aantal jaren actief en je kunt spreken van een groot succes
De nieuwe burgemeester van Parijs sinds 2014, Anne Hidalgo, wil het autoverkeer drastisch verminderen en het gebruik van de fiets nog meer bevorderen, dus wordt Vélib in de toekomst alleen maar uitgebreider.
Het systeem is vrij simpel. In het centrum zie je overal fietsrekken met grijze fietsen en een paal met een infoscherm. Er zijn ca. 20.000 fietsen en 1800 stations, die niet verder uit elkaar liggen dan 300 meter. Je koopt ter plekke met je creditcard een abonnement voor een dag of een week. In het fietsrek zit een waarschuwingslampje. Een fiets met een rood lampje kun je niet meenemen, groen is een correct ingeleverde fiets en weer gereed voor verhuur. Pak een fiets uit het rek en je betaalt de tijd tot je hem weer in een rek terugplaatst. Het eerste half uur is gratis. Het tweede half uur kost 1 euro. Derde half uur kost 2 euro en elk daarop volgend half uur kost 4 euro, hoe langer je fietst hoe duurder het wordt (voor de meest actuele prijzen, ga naar de site van Vélib).
Het is wel de bedoeling dat je de fiets elke keer na je ritje weer terugzet in een Vélib fietsrek, maakt niet uit op welke plek in de stad. Doe je dat niet dan wordt het een duur ritje. Je creditkaart staat borg voor € 150,00, maar dat wordt weer keurig netjes teruggestort binnen maximaal 2 weken, mits je de fiets correct hebt ingeleverd. Dus, neem de fiets niet mee naar je hotel, ook al heb je een weekabonnement!
Let op, tarieven, voorwaarden en abonnementsgeld kunnen veranderen. Voor de meest actuele info, ga naar de site van Vélib.
Wandelen in Parijs
Een 5-tal prachtige wandelingen, met kaart en uitgebreide info
Wandelen is natuurlijk de beste manier om de stad te verkennen. Met een gratis plattegrond van het hotel kun je prima een metrostation of een bezienswaardigheid vinden, maar tijdens een wandeling kun je met zo’n kaartje behoorlijk de weg kwijt raken. Een boekje met een zeer goed stratenplan is The Paris Mapguide van Michael Middleditch, te koop bij bol.com. Elk straatje en steegje, maar ook de metro- en buslijnen staan beschreven en het heeft een handig ‘kontzak’formaat. Een paar euro die zeer zeker de investering waard is.
De hieronder beschreven wandelingen zijn allemaal rond de 6 tot 8 km en goed te doen. Ze beginnen en eindigen bij een metrostation. Op de routekaart staan cijfers die corresponderen met cijfers in de tekstpagina’s, voor meer informatie. De (gratis) routes van parijsmijnstad gaan door bekende en minder gedeeltes van de stad en soms heb je werkelijk het idee niet in Parijs te lopen. Onderweg kom je meer dan voldoende parken tegen voor een picknick en/of terrasjes voor een lekkere lunch.
→ Montmartre
→ Marais en omgeving
→ St.-Germain en Quartier Latin
→ Van het 9e naar het 7e, via het 8e
→ Van Canal St.-Martin naar Piaf en….Piaf
→ De parken van Parijs
Met de rolstoel in Parijs
Een overzicht van de mogelijkheden voor mensen met een rolstoel
Tja, een grote stad bezoeken in een rolstoel. Ondanks dat er de laatste jaren veel is verbeterd, mede dankzij het in 2001 opgezette plan Tourisme & Handicaps, is het nog lang niet wat je zou willen. Ik wou dat ik anders kon zeggen, maar helaas.
De metro geeft behoorlijk wat problemen. De meeste treinen zijn niet geschikt voor een rolstoel en vaak is er geen lift. Een uitzondering hierop is de gehele metrolijn 14, de RER lijnen A en B en de lift naar de Sacré Coeur. Een PDF met veel informatie kun je hier vinden.
Met de bus gaat gelukkig veel beter. Dankzij de lage instap kun je de met de bus zowat overal komen met een rolstoel in Parijs. Er zijn een paar uitzonderingen die hier staan vermeld, samen met een plattegrond van de maar liefst 60 buslijnen.
Er is een speciaal taxivervoer van de maatschappijen G7 Horizon en PMR. De prijzen zijn gelijk aan ‘normaal’ taxivervoer. Hier kun je internetsites en telefoonnummers vinden.
Bij de monumenten die ik op de site beschrijf zie je vaak kleine icoontjes van een rolstoel. De rode zijn mijn inziens niet interessant om binnen (of op) te bezoeken, uiteraard wel aan de buitenkant te bewonderen en dat kan al prachtig zijn. De groene icoontjes geven aan dat er aan rolstoelgebruikers is gedacht. Er veranderd met regelmaat iets in Parijs, dus kijk voor alle zekerheid zelf ook nog even op de site van het monument zelf.
Zo kun je bijvoorbeeld wél op de tweede verdieping komen van de Eiffeltoren, maar niet op het platte dak van de Arc de Triomphe. Eiffeltoren heeft een groen icoontje, Arc de Triomphe dus niet. Vanaf de buitenkant zijn ze uiteraard prachtig te bekijken. Er bestaat ook een speciale kaart, ‘carte d’invalidité’, voor het bezichtigen van musea en bezienswaardigheden. Voor meer informatie over de kaart kun je hier meer info vinden.
Er zijn uiteraard een aantal hotels die rolstoelvriendelijk zijn, maar de keuze is natuurlijk beperkter. Moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit heb geslapen, maar Holiday Inn Paris Gare Montparnasse schijnt een goede naam te hebben.
Let op! Zakkenrollers……
Tja, ook in Parijs
Waar het druk is (en uiteraard niet alleen in Parijs) slaan ze toe. Vaak georganiseerd en helaas steeds vaker door kleine kinderen. Te triest voorden, maar het gebeurt en één van hun geliefde locaties is een drukke metro. Vooral in de spits sta je opeengestapeld, wordt er geduwd in de overvolle metro en de dief is gevlogen voordat je er erg in hebt. Hieronder een aantal tips die uiteraard geen garantie geven, maar misschien de ellende voorkomen.
Indien mogelijk ga niet dicht bij de treindeuren staan. Op het moment dat de treindeuren dichtgaan klinkt er een zoemer. Als op dat moment de dief snel iets steelt en op het moment van de zoemer uit de trein springt kun je alleen nog maar zwaaien naar de dief én je spulletjes.
Enkele tips
- Ga niet lekker liggen slapen in metro, geef je ogen de kost en niet de rust.
- Soms wordt er iets in scène gezet, een ruzie of heftige discussie, of er valt iemand flauw. Hier moet je goed oppassen. Een helpende hand wordt soms verkeerd beloont.
- Een veelvoorkomende truc is dat dieven iets laten vallen. Op het moment dat je helpt oprapen is een ander bezig jou te bestelen.
- Lijn 9 staat helaas bovenaan in de lijst met ‘verkeerde’ passagiers, maar het is en blijft een zeer kleine groep.
- Het plein bij Trocadero, waar iedereen zich staat te vergapen aan de Eiffeltoren, is een geliefde locatie van zakkenrollers.
- Als er gegild wordt “Houd de dief!” of iets van die strekking, gaan mensen (logisch) direct voelen op de plek waar hun waardevolle spullen zitten. De werkelijke dief weet nu precies waar hij moet zijn.
- Een gordel onder je kleding maakt het de dief een behoorlijk stuk moeilijker.
- Maar de belangrijkste tip van alles, let gewoon goed op, doe normaal, wordt niet panisch of paranoïde, maar geniet van Parijs en de metro is en blijft een perfect vervoersmiddel.
De weersverwachting in Parijs
Altijd handig om te weten wat het weer gaat brengen
→ Naar boven
→ Naar HOME