Wandelen in Parijs met wandelroutes en informatie


Wandelen is natuurlijk de beste manier om Parijs te verkennen.
wandel-mensen
De hieronder beschreven wandelingen zijn allemaal rond de 4 tot 8 km en goed te doen. Ze beginnen en eindigen bij een metrostation. Op de routekaart staan cijfers die corresponderen met cijfers in de tekstpagina’s, voor meer informatie. De (gratis) routes van parijsmijnstad.nl gaan door bekende en minder gedeeltes van de stad en soms heb je werkelijk het idee niet in Parijs te lopen.

Onderweg kom je meer dan voldoende parken tegen voor een picknick en/of terrasjes voor een lekkere lunch.

Een goede kaart......een must
paris-mapguideMet een gratis plattegrond van het hotel kun je prima een metrostation of een bezienswaardigheid vinden, maar tijdens een wandeling kun je met zo’n kaartje behoorlijk de weg kwijt raken. Een boekje met een zeer goed stratenplan is The Paris Mapguide van Michael Middleditch, te koop bij bol.com. Elk straatje en steegje, maar ook de metro- en buslijnen staan beschreven en het heeft een handig ‘kontzak’formaat. Een paar euro die zeer zeker de investering waard is.
De gratis wandelingen downloaden
adobereaderAangezien de tekeningen en de teksten van een duidelijke én goed leesbare kwaliteit zijn, kan het downloaden iets langer duren. Bekijken en printen is mogelijk met Adobe Reader, dit programma is hier gratis te downloaden.

Ondanks dat de kaarten met grote zorg zijn gemaakt is het altijd verstandig een goede kaart bij je te hebben.

GPX-gegevens??
gpx-iconGPX-gegevens werken op een recreatief GPS navigatieapparaat, maar ook met een iPhone of Android smartphone met de goede software. De GPX-gegevens op parijsmijnstad.nl zijn gemaakt door Peter Bezemer, waarvoor uiteraard hartelijke dank. 
Het gedownloade file “wandelingen_parijsmijnstad.zip” uitpakken, hier zitten alle vijf de wandelingen in.

Montmartre

preview_montmartre-wandCa. 4 km door de oude kunstenaarswijk
Tot in de 19e eeuw was Montmartre een boerendorp, gebouwd tegen een heuvel (La Butte) buiten Parijs. Dat het een afzonderlijk dorpje was is nu nog te zien aan de kronkelige straatjes en de landelijke huisjes.
De wandeling gaat voor een groot gedeelte door het onbekende Montmartre, waar vroeger de oude cabarets vol zaten met de kunstenaars die hier op de heuvel woonden. Ook komen we langs de oudste wijngaard van Parijs en zien we een man uit de muur komen. Uiteraard mogen de Sacre Coeur en Place du Tertre niet ontbreken bij deze wandeling.

Hieronder kun je wandeling bekijken, PDF’s downloaden van de tekst en/of de kaart en eventueel de GPX gegevens


BEKIJK de wandeling


adobereaderdownload TEKST wandeling

adobereaderdownload KAART wandeling

adobereaderdownload GPX gegevens

Marais en omgeving

preview_marais-wandCa. 6 km door de Joodse wijk en meer….
Deze wandeling begint op Place Bastille, waar ook de revolutie begon. Lopend door de oude straatjes van de Marais komen we prachtige hôtels tegen uit de tijd dat de rijken en adel zich hier vestigden. Places des Vosges is het oudste, en misschien wel het mooiste plein, van Parijs.

Onderweg komen we in de Joodse wijk veel terrasjes tegen en veel winkeltjes. De grootste verzameling werken van Picasso vind je in het gelijknamige museum. Het stadhuis van Parijs, het Centre Pompidou, oude passages en het oudste huis van Parijs, teveel om op te noemen. Het metrostation aan het eind van de wandeling is al een bezienswaardigheid op zich.

Hieronder kun je wandeling bekijken, PDF’s downloaden van de tekst en/of de kaart en eventueel de GPX gegevens


BEKIJK de wandeling


adobereaderdownload TEKST wandeling

adobereaderdownload KAART wandeling

adobereaderdownload GPX gegevens

St.-Germain en Quartier Latin

preview_germain-wandCa. 7 km door St.-Germain en Quartier Latin

Een leuke wandeling naar de oudste kerk, de St.-Germain des Prés en het oudste cafe van Parijs. Onderweg komen we door de wieg van de revolutie en langs het huis waar de guillotine is uitgevonden. Jardin Luxembourg is al even indrukwekkend als het palais zelf en het hoog gelegen Panthéon, waar de grote helden liggen, kun je al vanaf ver zien.
We lopen langs de oude Sorbonne Universiteit die midden in het gezellige Quartier Latin ligt, waar elk land wel een keuken heeft vertegenwoordigd. Ook het Romeins erfgoed ontbreekt niet op deze wandeltocht.

Hieronder kun je wandeling bekijken, PDF’s downloaden van de tekst en/of de kaart en eventueel de GPX gegevens


BEKIJK de wandeling


adobereaderdownload TEKST wandeling

adobereaderdownload KAART wandeling

adobereaderdownload GPX gegevens

Van het 9e naar het 7e, via het 8e

preview_wand-9naar7Ca. 7,5 km langs dure winkels, pleinen, paleizen, Eiffeltoren en Napoleon

De wandeling begint bij de Opéra van Garnier, die je zeker ook van binnen moet zien. Door de grote winkelstraten gaan we langs het Ritz Hotel en het presidentiëel paleis op weg naar Place de la Concorde. Een kopje koffie op een prachtige (voor toeristen onbekende) locatie en de Seine bekijken met de mooiste brug, de Pont Alexandre III. Prada, Dior, Louis Vuitton, Armani en zelfs een Baby-Dior komen we in deze buurt tegen alvorens we het monument ter nagedachtenis aan Lady Diana bereiken.
De Eiffeltoren, hét symbool van Parijs, moet je natuurlijk gezien hebben en je ziet hem vanaf de beste lokatie voor een mooie foto. Na het rusthuis van de militairen gaan we ons verbazen over de laatste rustplaats van Napoleon.

Hieronder kun je wandeling bekijken, PDF’s downloaden van de tekst en/of de kaart en eventueel de GPX gegevens


BEKIJK de wandeling


adobereaderdownload TEKST wandeling

adobereaderdownload KAART wandeling

adobereaderdownload GPX gegevens

Van Canal St.-Martin naar Piaf en….Piaf

preview_wand-piafCa. 8 km langs water, begraafplaats en oude dorpjes (mijn favoriet)

Een wandeling die begint langs het Canal St.-Martin, een kanaal dwars door Parijs, met nog een aantal sluizen uit het begin van de 19e eeuw . Op de begraafplaats Pere Lachaise, kun je je wel een hele dag vertoeven, indrukwekkend, en gaan op zoek naar Edith Piaf.
We gaan het toeristisch gedeelte uit en komen in de vroegere dorpen Charonne en het pittoreske Campagne á Paris. We eindigen in de buurt waar Edith Piaf is opgegroeid. Een stevige wandeling, maar genoeg plekjes om uit te rusten of te genieten van een lekkere lunch. Een wandeling die voor een groot gedeelte door niet-toeristisch Parijs gaat.

Hieronder kun je wandeling bekijken, PDF’s downloaden van de tekst en/of de kaart en eventueel de GPX gegevens


BEKIJK de wandeling


adobereaderdownload TEKST wandeling

adobereaderdownload KAART wandeling

adobereaderdownload GPX gegevens

De parken van Parijs

Wandelen of lunchen in één van de 400 parken in Parijs.

quote2-iconAls je een poosje in Parijs rondloopt val het je op of als je een keer op GoogleMaps of Google Earth kijkt zie je het meteen. Wat is Parijs een ‘groene’ stad. Toen Haussmann vanaf 1853 de stad helemaal op z’n kop zette, verdween meer dan de helft van het middeleeuws Parijs. De kleine huisjes en de smalle straatjes werden afgebroken en hier kwamen de brede boulevards voor in de plaats. Hierdoor werd tevens de mogelijkheid gecreëerd tot de aanleg van parken en tuinen. Overal kwamen groene oases, die rust brachten in de stad.

parijsmijnstad-square-batignollesDe verscheidenheid is groot; tuinen, parken, mini speelplaatsen, wilde- en botanische tuinen, museumtuinen en de beide bossen (Boulogne en Vincennes) zijn tot nu toe nog steeds uit handen gebleven van de projectontwikkelaars.

Toen ik jaren geleden voor het eerst in Parijs kwam, wandelde ik verbaasd door Jardin Luxembourg. Een inmens grote paleistuin, prachtig onderhouden en veel, heel veel geüniformeerde parkwachters. Als een ware Louis de Funes liepen ze daar rond, de hele tijd gebruikmakend van hun ‘wapen’, de fluit. Het snerpende geluid veroorzaakte ware schrikreacties en de daarop volgende boze woorden zorgde ervoor dat een ieder die ook maar één voet op het gras had staan vol schaamte wegliep. Wat hadden die mannen ontzag en respect! Nu is het niet meer zoals vroeger, de parkwachters zijn nagenoeg allemaal verdwenen, maar de Parijzenaar heeft nog steeds respect voor het groen in de stad.
Nog steeds wordt er in Jardin Luxembourg gebruik gemaakt van de fluitisten, niet om het belopen van het gras want dat mag tegenwoordig, maar om aan te kondigen dat het park wordt gesloten. Zo goed als alle parken gaan namelijk ‘s avonds dicht om vervolgens in de vroege morgen te worden schoongemaakt door de mannen en vrouwen met de groene hesjes.

Er zijn maar liefst meer dan 400 parken en tuinen in Parijs. Ze worden gebruikt om met de kinderen te spelen, om te joggen, te picknicken, te wandelen, muziek te maken of gewoon een boek te lezen op de altijd aanwezige bankjes. Ik zeg wel eens gekscherend; ‘de mooiste restaurants van Parijs, zijn z’n parken”. Bij de bakker een broodje, bij de super een flesje, bankje zoeken in een park en je hebt gratis het mooiste decor. Je vergeet even helemaal dat je in een miljoenenstad bent.


Om alle 400 parken te noemen zou onbegonnen werk zijn, maar hieronder een greep uit het grote aanbod. Als je op de naam klikt krijg je meer informatie en de locatie te zien.

1e arrondissement

Jardin des Halles
Jardin du Palais Royal
Square du Vert-Galant
Square de la place Dauphine
Jardin des Tuileries

2e arrondissement

Square Jacques Bidault

3e arrondissement

Square du Temple
Square Georges Cain
Square Léopold Achille

4e arrondissement

Square de la Tour Saint-Jacques
Square Jean XXIII
Square Louis XIII

5e arrondissement

Square René Viviani
Jardin des Plantes

6e arrondissement

Jardin du Luxembourg

7e arrondissement

Esplanade des Invalides
Jardin du Champs de Mars et pelouses de l’Ecole Militaire

8e arrondissement

Jardins des Champs-Elysées
Parc Monceau

10e arrondissement

Jardin Villemin

12e arrondissement

Parc de Bercy
Promenade Plantée
Parc Floral
Arboretum de l’Ecole Du Breuil
Jardin d’Agronomie Tropicale

13e arrondissement

Parc de Choisy
Jardins Abbé Pierre – Grands Moulins
Parc Kellermann

14e arrondissement

Parc Montsouris

15e arrondissement

Jardin Atlantique
Parc Georges-Brassens
Parc André-Citroën
Parc Omnisport Suzanne Lenglen

16e arrondissement

Parc Sainte-Périne
Jardin d’acclimatation
Jardin des serres d’Auteuil
Parc de Bagatelle
Bois de Boulogne
Pré-Catelan et jardin Shakespeare

17e arrondissement

Parc Clichy-Batignolles – Martin Luther King

18e arrondissement

Jardins d’Eole

19e arrondissement

Parc des Buttes Chaumont
Parc de la Butte-du-Chapeau-Rouge
Parc de la Villette
Jardin Serge Gainsbourg

20e arrondissement

Parc de Belleville

De weersverwachting in Parijs

Altijd handig om te weten wat het weer gaat brengen

Paris, France

→ Naar boven

→ Naar HOME